Чим відрізняються роли в Японії від ролів в Україні?
У меню ресторанів різних країн, особливо в Україні та Японії, суші досить істотно відрізняються один від одного вже навіть за зовнішнім виглядом. Але які ще є відмінності між цими стравами у наших країнах?
Основні відмінності між японськими та українськими ролами
Відмінність від українських ролів, приготованих за європейськими традиціями, та японськими, оригінальними стравами, досить велика й криється у маленьких деталях.
Інгредієнти
Головна особливість та відмінність – у використанні інгредієнтів. У Японії приготуванням ролів займаються виключно зі свіжих продуктів. Особливо це стосується риби. Вважається, що риба, яка потрапила до ресторану свіжовиловленою, може бути придатна до споживання протягом наступних чотирьох годин. У нас для приготування суші використовують заморожену рибу, оскільки наша країна не має доступу до акваторій з вилову лосося.
Ще одна відмінність – це використання інгредієнтів. У Японії віддають перевагу мінімалізму. Досить рідко використовується навіть достатньо популярний у нас сир Філадельфія. Як правило, японські суші – це рис, водорості та морепродукти, у той час, як наші варіанти часто включають шість та більше компонентів.
У Японії не користуються майонезом для змащення ролів, оскільки він не підходить для страв з морепродуктами. Оскільки у нас представлені варіанти з беконом та курячим філе, майонез є досить частим інгредієнтом.
До відмінностей можна віднести й популярні начинки. В Азії вони представлені не лише лососем, а й восьминогом, тунцем та іншими морепродуктами. Оскільки у Європі з морепродуктами не надто добре, у наших ролах можна побачити креветки, тунця або вугра.
Додатки
У ресторанах Азії імбир обов’язково подають до кожної порції ролів. Використовується він для очищення смакових рецепторів перед вживанням кожного шматочка. В Україні імбир – опціональний додаток, досить часто клієнти не замовляють його до суші. Окрім цього, імбир відіграє роль простої додаткової закуски з яскравим смаком.
А ще японці досить прискіпливо підходять до використання соусу. Майже єдиний, який можна знайти в азійських ресторанах з ролами, це соєвий. Однак вмочують у нього виключно рибу. В Україні заведено вмочувати суші рисом у соус, щоб він став більш пікантним та солоним. А ще ми використовуємо усю соусну палітру – він унагі, до теріякі та інших варіантів заправок.
Особливості споживання суші у Європі та Азії
Різницю між нашими культурами можна відстежити навіть у тому, як сервірується стіл, подається їжа та вживаються шматочки суші.
В Японії негативно ставляться до навчальних паличок. Заведено вживати страву або звичайними, або навіть руками у випадку, якщо ви не вмієте ними користуватись. Вважається за правильне мати власну пару паличок з оригінальним дизайном, а не розраховувати за звичайні, які подають у ресторані.
А ще японці смакують кожен шматочок, замовляючи невелику кількість суші. В Азії вони вживаються як святкові страви, що урізноманітнюють меню, а тому велетенські набори (сети), які подаються у нас в Україні для втамування голоду, там не зустрінеш.